عشق یعنی زندگی...
عشق یعنی زندگی...

معرفی، تاریخچه و آشنایی با شهر سردشت :

شهرستان سردشت یکی از شهرستان‌های مرزی و کردنشین استان آذربایجان غربی است که در جنوب این استان قرار دارد و با شمال کشور عراق همسایه است. مرکز این شهرستان، شهر سردشت بوده و مردم این شهرستان کردزبان می‌باشند
جمعیت این شهرستان طبق سرشماری سال ۱۳۸۵ برابر با ۱۰۴۱۴۶ نفر بوده است که از این تعداد ۵۲۴۹۴ نفر آنان مرد و ۵۱۶۵۲ نفر آنان زن بوده اند.
شهرستان سردشت در جنوب غربی آذربایجان غربی و در فاصله بسیار نزدیک (حدود 5 کیلومتری) مرز عراق واقع شده است. سردشت شهری ساخته شده بر ارتفاعات و به معنای واقعی دیدنی است. نام سردشت هم شاید به دلیل موقعیت آن نسبت به محیط اطراف انتخاب شده باشد. کوه های اطراف شهر و به خصوص کوه های قرار گرفته بین پیرانشهر و سردشت، پوشیده از درخت و کاملا جنگلی است. جنگلی بسیار زیبا که تنها مشابه آن را در میان جنگل های شمال می توان دید.

نماهای مختلفی از شهر سردشت:

برخلاف آنچه گفته می شود؛ سردشت شهر ناامنی به نظر نمی رسد. به نحوی که در روزهای تعطیل فصول گرم، همانند بسیاری از شهرهای توریستی کشور، در جای جای شهر چادرهای مسافرتی برپا شده و مسافران شب را در چادر به صبح می رسانند. سردشت از لحاظ مناظر و مناطق طبیعی دیدنی کاملا غنی است. جنگل های بکر و آبشار معروف و زیبای شلماش، از جمله نقاط دیدنی این شهرستان محسوب می شود.

آبشار شلماش:

آبشار شلماش از مهمترین آبشارهای است که در سطح استان آذربایجان غربی جاری است و مورد توجه و استفاده گردشگران می باشد؛ آبشار شلماش با دره ای سرسبز و زیبا در کنار جنگل های پراکنده، در نزدیکی شهر سردشت واقع شده و یکی از شاخه های رودخانه معروف "زاب کوچک" محسوب می شود. این آبشار که در واقع از سه آبشار تشکیل شده هم اکنون به صورت منطقه ای تفریحی درآمده که همه ساله به خصوص در فصل گرما هزاران نفر از مناطق مختلف و به خصوص از شهرهای کردنشین برای دیدن آن عازم سردشت می شوند. سه آبشار به ترتیب و پشت سر هم قرار گرفته اند که اولین آنها در نزدیکی محل توقف و پارکینگ قرار گرفته است. برای دیدن دو آبشار بعدی باید مسافتی نسبتا زیاد را پایین رفته و وارد دره ای عمیق شوید. البته در حال حاضر با احداث پله و حصارهایی بالا و پایین رفتن از دره راحت تر و کم خطر تر شده است.
 در فصل بهار این آبشار پر آبترین روزهای خود را می گذراند، گرچه آب و هوای منطقه تا اواسط اردیبهشت هم سرد است ولی خرداد ماه احتمالا می تواند فصل مناسبی برای سفر به این منطقه باشد. مسیر سردشت به آبشار شلماش مسیر زیبا و پر درختی است. جاده مذکور آسفالت و مناسب بوده و در مدت کوتاهی کمتر از 20 دقیقه می توان به آبشار رسید. مغازه کوچکی نیز در کنار آبشار وجود دارد که می توان برخی از مواد غذایی  و اقلام مورد نیاز را از آن تهیه نمود.
تاریخ سردشت:

با توجه به اینکه پژوهشها و کاوشهای باستانشناسی تا کنون
در منطقه سردشت صورت نگرفته است،اطلاع از دوران پیش از تاریخ این منطقه در پرده ای از ابهام باقی مانده و در هیچ یک از متون و بررسی های منتشر شده نیز اشاره ای به اولین زیستگاهها و استقرارهای سردشت علیرغم طبیعت مناسب و پناهگاههای امن با داشتن چشمه سارهای طبیعی که بی شک از شرایط مطلوب انتخاب مکانهای اولیّه بشری است، نگردیده است . وضعیت جغرافیایی منطقه سردشت در ارتباط با حضور رودخانه گلاس در شمال و شرق و منطقه گرمسیر در جنوب و غرب با دشتهای حاصلخیز که یک سلسله کوهستانهای سر بفلک کشیده را در برگرفته اند به عنوان دو منطقه متمایز زیستی برای تابستان و زمستان که در اصطلاح کُردی « گَرمِن و کوِستان » ] ییلاق و قشلاق [ نامیده می شود ، از موقعیت ممتازی برخوردار بوده است و قطعاً چنین شرایطی نمی
تواند بدون اسقرار و استحکام اقوام ساکن پیش از تاریخ فلات باشد . تنها اثر شناسایی شده و به ثبت رسیده این منطقه در فهرست آثار ملّی می توان از تپه رَبَط نام برد که از آن به عنوان یک اثر متعلق به هزاره دوم قبل از میلاد نام برده شده است . درباره دوران تاریخی این منطقه باید به امپراطوری ماد ماد تحت عنوان اقوام ساکن در منطقه با فرهنگهای اوراتوئی – مانائی اشاره نمود . شواهدی که از این دوران بجا مانده در ابعاد معماری ، بقایایی از دژها و قلعه هایی است که بر روی تپه های استراتژیک و ارتفاعات
منطقه هنوز هم در قالب ردیف سنگهای درشت و دیوار های قطور دیده می شوند . چنین به نظر می رسد این منطقه بر خلاف مناطق حاشیه ارومیه فعلی حتی از حملات آشوریان نیز مصون مانده و در اواخر دوره ماد از امنیت نسبی برخوردار بوده است . در دوره هخامنشی تاکنون آثاری معرفی نشده است لیکن این منطقه در مسیر لشکرکشی های یونان به ایران بوده و کشف اتفاقی سکّه های یونانی این مطلب را تأیید می کند . در دوره اشکانی باید به جمعیت عظیم این منطقه و وجود قبرستان های تاریخی با خمره های سفالی بزرگ توجه داشت که نشانه ی حضور مردمانی فعال و جنگجو ساکن در منطقه حساس ، برای اجرای مقاصد نظامی ارتش
پارت می باشد. در دوره ساسانیان نظر به شرایط اقتصادی و امنیت راهها و ارتباط این منطقه به عنوان مسیری در راههای منتهی به غرب و مدائن و اهمیت دو منطقه شیزدر تخت سلیمان فعلی و تیسفون در سواحل دجله و برخورداری از رفاه نسبی جمعیت ساکن در دامنه کوهستانهای منطقه و اطراف رودخانه ها و چشمه ها قابل توجه و امید است با انجام پروژه های باستانشناسی به شواهدی از این دوره دست یافت هر چند تا کنون چهار طاقی یا بنایی از دوره ساسانی که دارای گچبری این دوره و عوامل معماری شاخص باشد شناسایی نشده است . ( تلخیص از یادداشتهای جناب فایق توحیدی ، باستان شناس و عضو هیئت علمی سازمان میراث
فرهنگی کشور )

در سردشت فعلی در قسمت شمال غربی ، شهر قدیمی نیِزه رو ( Nezaroo ) قرار داشته است که به فاصله یک کیلومتری در کنار چشمه ای بنیان شده بود و در باب وجه تسمیه آن داستان را هم نقل می کنند .

اینکه از چه زمانی نام سردشت بکار گرفته شده به درستی معلوم نیست و آیا قبل از نام نیزه رو ، سردشت بکار گرفته می شد یا بعد از متداول گشت نیاز به تحقیقات بسیار عمیقی دارد ، در کتاب فتوح سواد العراق هم نامی از سردشت برده نشده در حالیکه از شهرباری در نزدیکی آن ذکری به میان آمده است . آنچه یقین است اینکه واژه سردشت در متون تاریخی و جغرافیای
بعد از اسلام تا دوره متأخر یعنی از دوره صفویان به بعد ثبت و ضبط نشده و حتی در کتاب نزهة القلوب حمدالله مستوفی هم نیامده است . در متون جغرافیایی قرن سوم و چهارم و پنجم بویژه مسالک و ممالک از سلَق زیاد  سخن رفته که به احتمال بسیار قوی با منطقه سردشت است ، و اینکه سلَق چرا با سردشت منطبق است و بعد از زبان شناسی هم قابل مطالعه است زیرا محل تلاقی
سه راه مهم تجاری و کاروانرو بوده است و که شهرزور و مراغه و دینور را به قول صاحبان مسالک و ممالک به هم متصل می نمود و راههای این سه مرکز عمده از طریق سلَق به هم متصل می شد که موقعیت منطقه سردشت دقیقاً در وسط آنها قرار گرفته است و در زبان عربی هم سلَق می تواند سه لک      ( سه شاخه ) کردی باشد که همان معنی سه راه را القاء می کند . علاوه بر آن ابودُلف در سفرنامه اش (ص 54) پس از گذارشی از کردهای هذبانی ، می نویسد : « و دهات آنجا را تا حدود «سلَق» و «دینور» و توابع «شهروز» وسعت دادند »  پس مینورسکی در تعلیقات خود  در باب  محل  سلَق می گوید : « توسعه نفوذ هذبانی ها تا بالای سلق  (Salaq) و شهرزور و دینور صحیح به نظر میرسد. سلق بخشی است که خصوصاً در حوادث قرن سوم هجری ( نهم میلادی ) از آن ذکر شده است . یکی از دو سلق که متعلق به  « احمد به روح العودی » بوده با بخش « لاجان » امروز واقع در غرب ساوجبلاغ مطابقت دارد و رشته کوههای مرزی ( گردنه « زنوی شیخ » ) آنرا از « سلق غربی » متعلق به « بنی الحسن الحمدانی » جدا می سازد . این بخش با بخش کنونی « رواندوز » تطبیق می کند .   ( سفرنامه ابودلف ، ص 115 ). می بینیم که مینورسکی آن را دو منطقه بسیار نزدیک به سردشت منطبق می داند . و نیز ابن خرداد در کتاب المسالک و الممالک ( ص 97 ) مینویسد : از روستاهای ناحیه آذربایجان است . و اما درباره اشتقاق سردشت و استعمال این کلمه تحقیق ممتعی را بایسته است .


 

آبشار شلماش
 


 

کوه تمام رنگی گراوان
 


 

مشخصات جغرافيايي :

سردشت یکی از شهرستان های کردنشین استان آذربایجان غربی است که در ناحیه ی جنوب باختری این استان و در مرز ایران و عراق قرار گرفته است. مرکز شهرستان سردشت در درازای خاوری 45 درجه و 32 دقيقه و پهنای شمالی 36 درجه و 9 دقيقه و در ارتفاع 1500 متری از سطح دريا واقع شده است. اين شهرستان در ناحيه ی مرزی ايران و عراق قرار گرفته كه از سوی خاور با بانه در استان كردستان و از شمال با پيرانشهر و مهاباد همسايه است. راه های دسترسی به این منطقه عبارت اند از:
- مسير اصلی سردشت – پيرانشهر به درازای ۸۷ كيلومتر.
-مسير سردشت – بانه به درازای 52 كيلومتر.
-مسير اصلی سردشت – مهاباد به درازای 111 كيلومتر.  

وضعيت نيروي انساني شهرستان سردشت :

درآبان ماه سال 1375 از 77166 نفر جمعيت 6 ساله و بيشتر شهرستان 57/58 درصد با سواد بوده اند . نسبت با سوادي در گروه سني 6 ـ 14 ساله 37/82 درصد و در گروه سني 15 ساله و بيشتر 74/46 درصد بوده است . نسبت با سوادي در بين مردان 54/72 درصد و در بين زنان 94/43 درصد بوده است در سال 1375 دراين شهرستان 15219 خانوار معمولي ساكن وجود داشته است .

 وضعيت اشتغال و بيكاري در شهرستان سردشت :

بر اساس سرشماري عمومي نفوس و مسكن در سال 1375 ، شهرستان سردشت داراي 63168 جمعيت بوده است كه 22745 نفر آنها جمعيت فعال مي باشند . از بين 22745 نفر جمعيت فعال اين شهرستان 80/93 درصد ( 21336 نفر ) جمعيت شاغل و 20/6 درصد ( 1409 نفر ) جمعيت بيكار بوده است . سهم اين شهرستان از شاغلان كل استان 34/3 درصد و از كل بيكاران استان 12/2 درصد مي باشد .

شاغلان بخش خصوصي اين شهرستان در سال 1375 ، 15244 نفر و شاغلان بخش عمومي 4590 نفر بوده است . 44/71 درصد شاغلان اين شهرستان در بخش خصوصي و 51/21 درصد در بخش عمومي مشغول به فعاليت بوده اند . 22/3 درصد شاغلان در بخش خصوصي و 77/2 درصد شاغلان در بخش عمومي استان در اين شهرستان قرار دارند .

طبق سرشماري سال 1375 ، از كل شاغلان اين شهرستان 81/6 درصد ( 1454 نفر ) در بخش صنعت 72/37 درصد ( 8048 نفر ) در بخش خدمات شاغل بوده اند . سهم اين شهرستان از ساغلان بخش صنعت استان 88/0 درصد ، شاغلان بخش كشاورزي استان 75/3 درصد و شاغلان بخش خدمات استان 84/0 درصد مي باشد .

از كل شاغلان اين شهرستان 22/59 درصد ( 12636 نفر ) با سواد و 78/40 درصد ( 8700 نفر ) بيسواد بوده اند و 20/3 درصد ( 683 نفر ) شاغلان با سواد اين شهرستان داراي تحصيلات عالي مي باشند . سهم اين شهرستان از كل شاغلان باسواد استان 86/2 درصد شاغلان بيسواد 42/4 درصد و شاغلان داراي تحصيلات عالي استاد 75/1 درصد مي باشد .

وضعيت بخش صنعت در شهرستان سردشت :

بر اساس سرشماري عمومي صنعت و معدن در سال 1373 ، تعداد كل كارگاههاي صنعتي شهرستان 2422 واحد مي باشد كه 2364 واحد آن كارگاه كوچك 58 واحد ديگر جزو كارگاههاي بزرگ مي باشند . سهم اين شهرستان از كل كارگاههاي استان ، كارگاههاي بزرگ و كارگاههاي كوچك به ترتيب 79/2 ، 37/2 و 80/2 درصد مي باشد اين استان از لحاظ داشتن كارگاههاي بزرگ و كوچك به ترتيب در رتبه يازدهم و يازدهم قرار دارد .

  

از كل 2422 واحد كارگاه صنعتي در اين شهرستان 2334 واحد كمتر از 6 نفر كاركن ، 30 واحد ما بين  9 ـ 6 نفر كاركن 54 واحد مابين  49 ـ 10 نفر كاركن و 4 واحد بيشتر از 50 نفر كاركن دارند .

شهرك صنعتي سردشت :

اين شهرك در كيلومتر 13 جاده سردشت ـ مهاباد قرار دارد مساحت كل شهرك 298/29 هكتار ، مساحت زمين صنعتي 39/19 هكتار مي باشد كه اين شهرك در دست بهره برداري مي باشد .

معدن در شهرستان سردشت وجود ندارد .

بازارهاي محلي شهرستان  سردشت :

تعداد بازارهاي موجود در شهرستان يك عدد مي باشد كه اجناس شامل دام زنده ، فرآورده هاي دامي ، صنايع دستي ، لوازم خانگي ، خشكبار ، خواربار ، حبوبات ، غلات و كفش در اين بازارها عرضه مي شود قدمت اين بازارها 70 سال مي باشد . پر رونق ترين فصل بازار ، فصل پائيز و كم رونق ترين فصل زمستان مي باشد و بيشتر اين بازار در روز دو شنبه برگزار مي شود . مالكيت زمين بازار تحت اختيار بخش دولتي مي باشد . حجم معاملات اين بازار بيشتر 250 ميليون ريال در هفته مي باشد .

امور زراعي و باغي : بر اساس آمار منتشره از سوي جهاد كشاورزي استان آذربايجان غربي در سال 1379 ، جمع كل اراضي كشاورزي اين شهرستان 28831 هكتار    مي باشد كه از اين مقدار 32/53 درصد ( 15374 هكتار ) بصورت ديم و 98/19 درصد ( 5762  هكتار ) بصورت آبي كشت مي شوند .  كل توليدات اين شهرستان در سال زراعي 1379 ـ 1378 ، 75/6219 تن بوده است كه 82/43 درصد آن توليدات زراعي و 48/56 درصد ديگر توليدات باغي مي باشد و اين شهرستان از لحاظ اراضي كشاورزي ، توليدات زراعي و باغي به   ترتيب در رتبه هاي دوازدهم و يازدهم و   ششم استان قرار دارد . همچنين اين شهرستان در توليد گلابي در مقام اول و توليد انگور و   توتون و تنباكو مقام سوم را در استان دارد .

امور دام ، طيور و زنبور عسل :

بر اساس آمار جهاد كشاورزي استان در سال 1379 ، تعداد زنبورستانهاي اين شهرستان 331 واحد مي‌باشد كه 19567 كندو در آنها نگهداري مي شود . از اين ميزان كندو 60/31 درصد ( 6183 عدد ) كندوي مدرن و 40/68 درصد ( 13384 عدد ) كندوي بومي

مي باشند . ميزان توليد عسل در اين شهرستان در سال 1379 ، 291500 كيلوگرم مي باشد كه 08/56 درصد توسط كندوهاي مدرن و 91/43 درصد توسط كندوهاي بومي توليد شده است . اين شهرستان با دارا بودن 19/12 درصد زنبورستان ، 33/2 درصد كندوي مدرن ، 52/24 درصد كندوي بومي و 06/6 درصد در توليد عسل از كل استان به ترتيب در رتبه هاي سوم و هفتم و سوم استان قرار دارد .

شهرستان‌سردشت‌در‌توليد‌عسل‌در‌كل‌استان‌در‌رتبه‌سوم‌قرار‌دارد

 

 ميزان توليد گوشت سفيد مرغ در سال 1378 در اين شهرستان 47/242 تن بوده است كه 18/212 تن آن از طيور صنعتي و 56/27 تن از طيور سنتي و 73/2 تن از ساير ماكيان تهيه شده است . اين شهرستان با  دارا بودن 75/0 درصد ازكل توليدگوشت سفيد مرغ استان از لحاظ توليد اين فرآورده در رتبه دوازدهم استان قرار دارد . باز بر همين اساس ميزان كل توليد تخم مرغ در اين شهرستان در سال 1378 ، 32/167 تن بوده است كه 49/61 تن آن توسط طيور صنعتي و 46/98 تن توسط طيور سنتي 37/7 تن از ساير ماكيان توليد شده است . از كل توليدات تخم مرغ در استان ، 67/1 درصد در اين شهرستان توليد مي شود و اين شهرستان از اين لحاظ دررتبه سيزدهم استان قرار دارد .

در سال 1378 در اين شهرستان ، 189007 راس گوسفند و بره ، 131760 راس بز وبزغاله ، 25410 راس گاو بومي ، 378 راس گاو دورگ 57 راس گاو اصيل ، 457 راس گاوميش ، 6570 راس تك سميها وجود داشته است .

ميزان توليد گوشت قرمز اين شهرستان در سال 1378 ، 31/2165 تن مي باشد كه بيشتر توسط گوسفند و بره ، گاو بومي و بز و بزغاله توليد شده است . همچنين ميزان توليد شير خام در اين شهرستان 91/10572  تن مي باشد كه بيشتر توسط بز و بزغاله و گاو بومي و گوسفند و بره توليد شده است . اين شهرستان از لحاظ توليد گوشت قرمز و شير خام به ترتيب در رتبه هاي دهم و يازدهم استان قرار دارند .

شهرستان‌سردشت‌در‌توليد‌بز،بزغاله‌گوسفندوبره‌دررتبه‌هاي‌ دهم‌و يازدهم‌استان‌مي‌باشد

ـ امور شيلات و كرم ابريشم :

بر اساس آمار منتشر شده از سوي اداره شيلات استان در سال 1379 ، تعداد مزارع پرورش ماهي اين شهرستان 3 واحد مي باشد كه از اين ميزان و 2 واحد به توليد ماهيان سردآبي مي پردازد و 1 واحد استخر دو منظوره سردآبي مي باشد . كل مساحت فعال پرورش ماهيان سرد آبي ( قزل آلا ) 233/0 هكتار       مي‌باشد كه از اين ميزان مزارع 1/75 تن ماهي سرد آبي برداشت شده است. اين شهرستان از لحاظ توليد ماهيان سرد آبي در رتبه دوم استان قرار دارد . و مساحت استخرهاي دو منظوره پرورش ماهيان سردآبي 0132/0 هكتار و توليد 2 تن مي باشد .

منابع فعال طبيعي و نيمه طبيعي اين شهرستان براي پرورش ماهيان گرم آبي(كپور ، آمور ، فيتوفاگ و...)  1 واحد مي باشد كه و توليد آن  در سال 1379 ، 60 تن بوده است . اين شهرستان از لحاظ دارا بودن منابع طبيعي و نيمه طبيعي براي پرورش ماهيان گرم آبي در رتبه پنجم استان و از لحاظ توليد اين نوع ماهي در اين منابع در رتبه پنجم استان قرار دارد . در اين شهرستان از منابع آبهاي طبيعي و نيمه طبيعي براي توليد ماهي استفاده نمي شود . همچنين در اين شهرستان كرم ابريشم پرورش داده نمي شود  

 
 

تاريخ سردشت :

شهر سردشت مركز شهرستان سردشت استان آذربايجان غربي ، پهنه اي حدود 5 كيلومتر مربع در نزديكي مرز ايران و عراق قرار دارد . مردم كردستان شهر سردشت را زادگاه زرتشت پيامبر ايراني مي دانند و بر اين باورند كه سردشت تغيير يافته نام زرتشت است . خاستگاه شهر سردشت پيش از اسلام در گوشه شمال غربي شهر كنوني ، در كنار چشمه آب بزرگي قرار داشته و روزگاري به نام « نيزه رو » خوانده   مي شد . واژه سردشت از دو پاره « سر » به معني اول ، ابتدا و « دشت » به معني زمين پهناور ، هموار جلگه ... و سردشت به معني ابتدا و يا آغاز دشت است . به بيان ديگر آغاز دشتي كه تا رود زاب ادامه مي يابد . سردشت طبيعتي زيبا دارد و آبشار آن معروف به « آبشار شلماش » بسيار بديع و فرح انگيز است .

پل قالاتاسيان :

اين پل در مسير جاده پيرانشهر به سردشت و در مسير فرعي روستاي ببي آوا به سپيدار قرار رگفته است . اين پل در شهرستان سردشت بر سر راه قديمي سيرآباد به مهاباد در قسمت شمالي رودخانه زاب كوچك ساخته شده است . احتمالاً نام اين پل از نام قلعه اي بنام قلعه « تاسيان » كه مربوط به دوره ساساني مي باشد و بقاياي آن هنوز هم در قسمت شمالي اين پل و به فاصله كمي از آن قرار گرفته مشتق شده است . تاريخ ساخت بنا ( پل ) احتمالاً مربوط به دوران قبل از اسلام مي باشد . طول پل 55 متر و عرض آن در قسمت پايين 10 متر و در قسمت فوقاني 5/4 متر و ارتفاع آن 10 متر است . صخره اي بودن بستر رودخانه و وجود صخره هاي طبيعي مانع از انجام عمليات پي سازي در اين پل شده است و پايه ها را بدون پي سازي مستقيم روي صخره ها سوار كرده اند . طول پل تقريباً شمالي ـ جنوبي است و داراي 5 پايه است كه به استثناي يكي از پايه ها  ( ستون ها ) كه از لاشه سنگ و ملات ساروج است بقيه ستونها را سنگ هاي طبيعي رودخانه تشكيل مي دهند . سطح گذر پل كه جديداً ساخته شده است از آهن و چب مي باشد ( تعويض عناصر سازه اي ) و همچنين تعويض مصالح و ملات بكار رفته در ساختمان پل با سيمان از جمله تغييرات ايجاد شده در اين پل مي باشد .

به جز پل قال تاسيان دو قلعه به نامهاي قلعه رش و قلعه ربط و حمام قديمي سردشت و گورستان گومان گرد از ديگر آثار قدمت دار سردشت ميباشد .

در اين شهرستان، علاوه بر موارد فوق تپه‌هاي تاريخي ذيل نيز قابل اشاره مي‌باشد.

تپه باغ، تپه مامه زينه، تپه بشاسب، تپه كچل آوه، تپه نلاس، تپه مأمن آوا، تپه گرد اسكندر، تپه كاني قلاتي، تپه خرپات، تپه باسكه كول، تپه گرد شغل، تپه بيوران سفلي، تپه گرد خاصكان، تپه قمطره، تپه ربط

حمام  قديمي سردشت:

كردهای كردستان، سردشت را زادگاه زرتشت پنداشته و آن را گرامی می دارند. سردشت یکی از شهرستان های کردنشین استان آذربایجان غربی است که در ناحیه ی جنوب باختری این استان و در مرز ایران و عراق قرار گرفته است. سردشت طبيعتی بسيار زيبا و آبشار معروفی دارد. مردمان این منطقه به کشاورزی و دام داری اشتغال دارند. در اين منطقه آثار تاريخی ويژه ای نيز كشف شده است.

 

مکان های دیدنی و تاریخی:


سردشت طبيعت وحشی زيبا یی دارد و آبشار آن مهم ترین جاذبه طبیعی این منطقه به شمار می آید. در اين منطقه آثار تاريخی ويژه ای نيز كشف شده که هنوز در دست مطالعه و بررسی است.  

 

صنايع و معادن:


صنایع شهرستان سردشت محدود به صنایع دستی و صنایع کوچک کارگاهی است. این منطقه در مسیر توسعه قرار دارد و هنوز صنعت بزرگ و قابل توجهی در آن دیده نمی شود.  

 

کشاورزی و دام داری :


کشاورزی و دام داری اصلی ترین شغل ساکنان منطقه ی سردشت را تشکیل می دهد در این منطقه محصولاتی چون: گندم و جو و انواع محصولات باغی به عمل می آید. دام داری در مراتع این شهرستان بیش تر به صورت سنتی رایج است و محصولات تولیدی به مصارف داخلی منطقه می رسد.  

 

وجه تسميه و پيشينه تاريخي:


كردهای كردستان، سردشت را زادگاه زرتشت پنداشته اند و از آن جا كه اين را در كردی زرتشت و زرادشتره می گويند، عقيده دارند كه سردشت از نام زرتشت گرفته شده كه بعد از حمله اعراب به ايران، به سردشت تغيير نام داده است. واژه سردشت مركب از دو كلمه «سر» و «دشت» است که آغاز دشت يا دشتی كه تا رود زاب ادامه دارد؛ معنا می شود.  

 

مشخصات جغرافيايي:


سردشت یکی از شهرستان های کردنشین استان آذربایجان غربی است که در ناحیه ی جنوب باختری این استان و در مرز ایران و عراق قرار گرفته است. مرکز شهرستان سردشت در درازای خاوری 45 درجه و 32 دقيقه و پهنای شمالی 36 درجه و 9 دقيقه و در ارتفاع 1500 متری از سطح دريا واقع شده است. اين شهرستان در ناحيه ی مرزی ايران و عراق قرار گرفته كه از سوی خاور با بانه در استان كردستان و از شمال با پيرانشهر و مهاباد همسايه است. راه های دسترسی به این منطقه عبارت اند از:
- مسير اصلی سردشت – پيرانشهر به درازای ۸۷ كيلومتر.
-مسير سردشت – بانه به درازای 52 كيلومتر.
-مسير اصلی سردشت – مهاباد به درازای 111 كيلومتر.  كردهای كردستان، سردشت را زادگاه زرتشت پنداشته و آن را گرامی می دارند. سردشت یکی از شهرستان های کردنشین استان آذربایجان غربی است که در ناحیه ی جنوب باختری این استان و در مرز ایران و عراق قرار گرفته است. سردشت طبيعتی بسيار زيبا و آبشار معروفی دارد. مردمان این منطقه به کشاورزی و دام داری اشتغال دارند. در اين منطقه آثار تاريخی ويژه ای نيز كشف شده است.

 

مکان های دیدنی و تاریخی:


سردشت طبيعت وحشی زيبا یی دارد و آبشار آن مهم ترین جاذبه طبیعی این منطقه به شمار می آید. در اين منطقه آثار تاريخی ويژه ای نيز كشف شده که هنوز در دست مطالعه و بررسی است.  

 

صنايع و معادن:


صنایع شهرستان سردشت محدود به صنایع دستی و صنایع کوچک کارگاهی است. این منطقه در مسیر توسعه قرار دارد و هنوز صنعت بزرگ و قابل توجهی در آن دیده نمی شود.  

 

کشاورزی و دام داری :


کشاورزی و دام داری اصلی ترین شغل ساکنان منطقه ی سردشت را تشکیل می دهد در این منطقه محصولاتی چون: گندم و جو و انواع محصولات باغی به عمل می آید. دام داری در مراتع این شهرستان بیش تر به صورت سنتی رایج است و محصولات تولیدی به مصارف داخلی منطقه می رسد.  

 

وجه تسميه و پيشينه تاريخي:


كردهای كردستان، سردشت را زادگاه زرتشت پنداشته اند و از آن جا كه اين را در كردی زرتشت و زرادشتره می گويند، عقيده دارند كه سردشت از نام زرتشت گرفته شده كه بعد از حمله اعراب به ايران، به سردشت تغيير نام داده است. واژه سردشت مركب از دو كلمه «سر» و «دشت» است که آغاز دشت يا دشتی كه تا رود زاب ادامه دارد؛ معنا می شود.  

 

مشخصات جغرافيايي:


سردشت یکی از شهرستان های کردنشین استان آذربایجان غربی است که در ناحیه ی جنوب باختری این استان و در مرز ایران و عراق قرار گرفته است. مرکز شهرستان سردشت در درازای خاوری 45 درجه و 32 دقيقه و پهنای شمالی 36 درجه و 9 دقيقه و در ارتفاع 1500 متری از سطح دريا واقع شده است. اين شهرستان در ناحيه ی مرزی ايران و عراق قرار گرفته كه از سوی خاور با بانه در استان كردستان و از شمال با پيرانشهر و مهاباد همسايه است. راه های دسترسی به این منطقه عبارت اند از:
- مسير اصلی سردشت – پيرانشهر به درازای ۸۷ كيلومتر.
-مسير سردشت – بانه به درازای 52 كيلومتر.
-مسير اصلی سردشت – مهاباد به درازای 111 كيلومتر. 


نظرات شما عزیزان:

fateme
ساعت15:40---9 دی 1391
سلام

من چند روز نمویتونم بیام برای همین مطالبم خیلی کمه ولی بعد از امتحاناتم جبران میکنم


پاسخ:oky ..mofaq bashi azizam


fateme
ساعت12:52---2 دی 1391
سلام دوست گلم
ممنون که به وبم سر زدی
وب خیلی جالبی داری میلینکمت
تو هم منو به عنوان وبم بلینک


پنهان
ساعت23:22---22 آذر 1391
تعریف سردشت رو از عموم زیاد شنیدم

نام :
آدرس ایمیل:
وب سایت/بلاگ :
متن پیام:
:) :( ;) :D
;)) :X :? :P
:* =(( :O };-
:B /:) =DD :S
-) :-(( :-| :-))
نظر خصوصی

 کد را وارد نمایید:

 

 

 

عکس شما

آپلود عکس دلخواه:





نوشته شده در تاريخ چهار شنبه 22 آذر 1391برچسب:, توسط هیمن خضرپور |
.: Weblog Themes By LoxBlog :.